За данас су у Барселони заказане велике демонстрације ради подршке одржавању референдума о отцепљењу Каталоније од Шпаније.

Активисти су изразили наду да ће се данас на улицама Барселоне појавити више стотина хиљада људи што би означавало подршку иницијативи за независност након што је Мадрид реаговао да блокира одржавање планираног референдума.

Такозвани дан «Дијада» одржава се у знак сећања на пад Барселоне под контролу Шпаније 1714. године и активисти то често користе како би изнели своје захтеве за независност.

Велики број људи стиже аутобусима из околних места у Барселону.

Спор између Мадрида и Барселоне недавно је погоршан пошто је Уставни суд Шпаније суспендовао одржавање референдума планираног за 1. октобар.

Шпанска Влада тврди да одржавање референдума није у складу са Уставом према којем је Шпанија неподељива.

Каталонски лидер Карлес Пуџдемон затражио је од присталица независности да сутра изађу на улице и искажу масовну подршку референдуму.

Шпански државни тужилац покренуо је кривични процес против Пуџдемона и 13 чланова његове Владе према оптужбама за злоупотребу положаја, јавних фондова и непослух након што је каталонски парламент одобрио одржавање референдума.

Срна

Тагови: ; ; ;