Председник Европске комисије Жан Клод Јункер поднеће ове недеље извештај о «стању ствари» са више оптимизма него пре годину дана када је 28. држава ЕУ било изненађено одлуком Велике Британије да напусти Европску унију.

Као знак обнављања поверења ЕУ ће закључити Споразум о слободној трговини са Аустралијом и Новим Зеландом, док се истовремено САД затварају у себе са системом за праћење пресретања страних банкарских интеграција у еврозони.

Јункерово место под сунцем долази у моменту када се Тереза Меј бори за утицај на преговорима о «разводу» а Ангела Меркел је уверена у освајање четвртог мандата. Истовремено победа Емануела Макрона у Француској крунисала је победу снага ЕУ. У овом моменту европски блок сматра да може да сруши снаге које су биле ојачале Брегзитом.

Лидери блока наводе да шесдесетогодишња европска интеграција пружа образац за решавање тренутних проблема који се крећу од прилива миграната, преко терористичких претњи до инвестиција и незапослености.

У свом говору планираном за 13. септембар Јункер ће затражити од власти ЕУ да формира комисију за закључење Споразума о слободној трговини са Аустралијом и Новим Зеландом непосредно пред повлачење споразума саЈапаном и уочи ступања на снагу споразума са Канадом.

 

«Одлука Велике Британије да оде је грешка али то је демократија»- рекао је 6. септембра председник Европског парламента Антонио Тајани.

Такође на листи Јункера налази се и предлог европским структурама ради провере страних инвестиција у Европи када се појави проблем нелојалне конкуренције.

Без сумње ЕУ се суочава са дугорочним ризицима. Италија нема јаку власт и банке, Француска тек треба да спроведе унутрашње економско реструктурирање које захтева Немачка а Пољска изазива страхове са повлачењем унутар блока и изазивањем раскола унутар самог блока.

 

 

Тагови: ; ;