Јачање утицаја и ширења ислама на Балкану уопште није случајно. Ако су вековима вера и религија имали кључну улогу, данас смо сведоци најамбициознијег и најопаснијег плана: мењање свести света и наметање једне вере — ислама. Врста кампање против хришћанства.

Можда изгледа као претеривање, али сам процес је очигледан и развија се у пуној брзини. Имајте на уму да план исламизације има политички призвук, то јест да се религији користи као средство утицаја за преузмање власти над свешћу друштва зарад потпуне подчињености. Или, другим речима, најнеочекиванији рат који бисмо могли назвати духовним џихадом.

Зашто све почиње са Балканом?
Чињеница је да су у последњих неколико деценија и Балкан и Европа доживели много криза — како друштвено тако и политички, и морално. И ако је хришћанска цивилизација увек имала јаке основе, онда је «модерна» демократија данас нанела велику штету традиционалним хришћанским вредностима и моралима.

А исламска цивилизација је спремна да се поново роди, са амбициозним циљем да освоји цео свет.

Овај сукоб цивилизација можемо размотрити у два аспекта.
С једне стране, Турска, која промовише неоосманизам политику и покушава да оживи Османско царство, јача свој утицај на Балкану активном изградњом џамија за муслимане који живе у региону.

С друге стране имамо активну пропаганду која се одвија на више нивоа, али углавном манифестује у проповедима имама који снажно пропагирају нови прави пут ислама и пад европских вредности.

Последње, али никако мање битно, су новчана средства из Саудијске Арабије преко исламских фондова, отварање исламских школа, вођење пропаганде путем добро обучених теолога, и наравно ширење радикалних идеја.

Активна радикална пропаганда се одвија на Балканском полуострву међу муслиманским становништвом. Број свештеника који су дошли из Саудијске Арабије или уз њену помоћ у Бугарску, Македонију, Црну Гору, Србију, Босну и Херцеговину у протеклих неколико година даје резултате — ислам се тихо, али чврсто укорењује на овим просторима.

 

Асја Зуан, специјално за Њуз фронт

Тагови: ;