Недавно повлачење политичких паралела канцеларке Ангеле Меркел изазвало је реакције из Русије. Са приближавањем избора, Берлин све чешће помиње Москву

Полемишући са онима који су за то да се Русији скину санкције и да се призна Крим као њен саставни део, канцеларка Ангела Меркел је у интервјуу “Франкфуртер алгемајне зонтанг цајтунгу” изјавила да су позиви на признање анексије Крима једнаки покушајима за време постојања Источне и Западне Немачке да све остане како јесте, уместо да се тежи уједињењу.

Очигледно је да је канцеларка у својој политичкој паралели Украјину видела као Западну Немачку, а Крим као Источну. Реаговала је портпаролка руског МИП-а Марија Захарова, која је рекла да је фрау (госпођа) Меркел дала “гвоздено-бетонски аргумент” у корист Русије. Становници Крима су, не својом вољом, били раздвојени од матице Русије, а не од Украјине. Захарова је подсетила да је 2015. Сергеј Лавров на Минхенској конференцији казао да је на Криму 2014. био референдум, а да га код уједињења две Немачке није било.

Совјетски лидер Никита Хрушчов је Крим 1954. административно пребацио у састав Украјине. На Криму је у марту 2014. одржан референдум на коме је више од 90 одсто гласача било за излазак полуострва из састава Украјине. Била је то реакција на државни преврат у Кијеву.

Русија се и иначе, како се ближи 24. септембар, датум избора у Немачкој, све чешће јавља као тема политичара у Берлину.

Тако се министар спољних послова немачке Зигмар Габријел изјаснио за скидање санкција Москви јер је “Русија потребна Немачкој и обрнуто”. А и сама канцеларка је морала да призна да су у праву бизнисмени те моћне економске силе кад упорно понављају да имају све већу штету од санкција које је запад увео Русији.

— Тачно је да од санкција трпи штету и немачки бизнис — изјавила је Меркелова. — Од скидања забране трговине имала би користи како руска тако и немачка економија.

Међутим, она и даље инсистира на томе да се Русији скину санкције тек кад Донбас у потпуности буде под контролом Украјине. Меркелова, као и лидери већине западних земаља, не жели да се сложи са Москвом да је рат у Донбасу унутрашњи сукоб у Украјини и да Кијев мора да нађе компромис са самопроглашеним републикама Доњецке и Луганске области.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који би ускоро требало да постане члан Савета директора “Розњефта”, сматра да санкције САД и ЕУ испуњавају свој циљ “само условно”.

— Расправе о статусу Крима ничему не воде и зато их и не треба везивати за друге теме — рекао је Шредер.

Према писању Спутника, током јучерашњег телефонског разговора председник Путин се сложио са предлогом немачке канцеларке Ангеле Меркел о могућности распоређивања миротвораца Уједињених нација, и то не само на линији раздвајања у Донбасу.

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ;