Град Џексонвил на северозападу америчке савезне државе Флорида издао је данас наредбу за хитну евакуацију јер се очекује да ће ниво поплава због олује Ирма додатно порасти због доласка плиме.

„Уколико сте у евакуационој зони А или Б дуж реке морате да следите ово упозорење и одете одмах”, саопштила је на свом налогу на Фејсбуку канцеларија шерифа у Џексонвилу говорећи о крајевима дуж реке Сент Џонс, која дели град.

У саопштењу се наглашава да је већ забележен историјски ниво поплава и упозорава да ће он наставити да расте, пренео је АФП.

„ Очекујте 1,2 до 1,8 метара изнад нормалног плимског нивоа”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се становници којима је потребна помоћ да напусте домове позивају да окаче белу заставу, мајицу или неки други бели објекат испред своје куће како би привукли пажњу спасилачких тимова.

Џексонвил, у којем живи око 880.000 становника, није на директном путу Ирме, која је ослабила на ниво тропске олује раније данас и креће се ка северу отприлике у складу са западном обалом земље.

Ипак, због тога се Џексонвил нашао у североисточном делу велике олује, због чега је у највећем ризику од олујних ветрова и кише, а ветрови олујне снаге протежу се на 665 километара од такозваног ока олује.

(Танјуг)

Тагови: ; ;