Хрватска полиција саопштила је да ће проширити раније започету криминалистичку истрагу против председника А–ХСП-а Дражена Келеминца након што је раније данас испред просторија Српског народног већа (СНВ) у центру Загреба поново запалио примерке српског недељника «Новости».

«Истичемо како ће полиција проширити раније започето криминалистичко истраживање које је у координацији с надлежним државним тужилаштвом започела поводом истоветног догађаја од 2. септембра када је, такође, Дражен Келеминец запалио примерак споменутих новина», каже се у саопштењу полиције, преноси Хина.

Како се додаје, с обзиром на постојање основе сумње на исказивање мржње и позивање на насиље према одређеној групи, у конкретном случају према српској националној мањини, криминалистичко истраживање предузето је с циљем утврђивања постојања обележја кривичног дела из чл. 325. КЗ РХ, Јавно подстицање на насиље и мржњу.

«У том контексту полиција проматра и данашњи и догађај од 2. септембра, те ће о свим прикупљеним информацијама известити надлежно државно тужилаштво», саопштио је МУП на својој интернет страници.

Келеминец је претходно на протесту који је окупио десетак чланова А–ХСП-а оптужо Новости да шире мржњу, а њихове насловнице попут «Лепа наша лепо гори» и «Жаримо и палимо» назвао је терористичким чином.

Келеминец је рекао да је А–ХСП поднео кривичну пријаву против СНВ-а због подстицања на расну и етничку нетрпељивост.

Према његовим речима, спаљивање новина било је порука хрватској власти да прекине да финансира Новости са 3,2 милиона куна.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ;