Јордан је саопштио да са Русијом ради на развоју плана за окончање сукоба на југозападу Сирије «што је пре могуће», у оквиру мировног пакта о тој пограничној области у којем посредују Аман, Москва и Вашингтон.

 

Министри спољних послова Јордана и Русије састали су се данас у Аману и разговарали о напретку у успостављању «зоне деескалације» у том посебно осетљивом региону који обухвата сиријску територију и суседни Израел, преноси Ројтерс.

«Изразили смо подршку решавању свих питања везаних за успостављање зоне деескалације», рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров новинарима у Аману.

Његов јордански колега Ајман Сафади изјавио је да је циљ успостављање зоне деескалације «у најкраћем могућем року».

«Наш приоритет је да нам границе буду безбедне, а то значи да ту не буде Даеша (Исламске државе) нити Ал Нусре ни секташких милиција», навео је Сафади.

Дипломате кажу да је Лавров извршио притисак на Јордан да поново отвори свој гранични прелаз са Сиријом, Насиб, чему се Аман досад опирао тврдећи да је потребна већа безбедност.

Међутим, Јордан је снажно подржао шири споразум о деескалацији, истакавши да се тиме утире пут коначном повратку десетина хиљада избеглица које се тренутно налазе на јорданској територији, напомиње британска агенција.

Танјуг

Тагови: ; ; ;