Заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков изјавио је данас, након састанка с америчким колегом Томасом Шеноном у Хелсинкију, да Москва изједначавајући услове рада дипломатских мисија Русије у САД и САД у Русији само жели да нормализује ситуацију и да америчким дипломатама одузме неке повластице.

„То је пре нормализација ситуације, односно одузимања неких додатних бонуса или повластица које су Американци имали неко време, али после овако оштрих корака и мера према нашим мисијама у САД даље задржавање таквог положаја је постало немогуће“, навео је дипломата. Он је додао да би парница против САД ради враћања руске дипломатске имовине могла би да буде покренута током наредних неколико недеља.

Рјабков је, међутим, истакао да Москва засад не намерава додатно да смањује бројност персонала америчких дипломатских мисија у Русији.

Он је нагласио да је током састанка са Шеноном у финској престоници подробно разјаснио свом америчком колеги став Русије. „Не желимо да ово претварамо у разлог за нову експлозију емоција и спорова“, нагласио је Рјабков.

На питање новинара да ли је задовољан резултатима састанка с америчким колегом, Рјабков је одговорио: „Утисак је помешан, не могу рећи да сам задовољан. Посебно у вези с билатералним питањима морају се констатовати тешкоће које су последњих дана и недеља много порасле“.

Тагови: ; ; ; ;