Ирачки парламент данас је одбацио одржавање референдума о независности ирачких Курда, планиран за 25. септембар, и дао овлашћења ирачком премијеру Хајдеру ал Абадију да предузме све мере да би сачувао јединство Ирака

Ирачки парламент данас је одбацио одржавање референдума о независности ирачких Курда, планиран за 25. септембар, и дао овлашћења ирачком премијеру Хајдеру ал Абадију да предузме све мере да би сачувао јединство Ирака, изјавио је посланик Мохамед ал Карбули.

Курдски посланици напустили су седницу парламента, али је парламент већином гласова донео одлуку о одбацивању одржавања референдума, рекао је Карбули, пренео је Ројтерс.

Намере руководства ирачких Курда да одрже референдум о независности могао би да доведе до грађанског рата, изјавио је крајем августа турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Ово је најјаче упозорење које је Анкара упутила пред референдум, који је заказан за 25. септембар, навела је агенција АФП.

«У тој земљи (Ираку), која је прошла кроз многе проблеме, референдум о независности може да погорша ситуацију. Не дај Боже, могао би и да доведе до грађанског рата», рекао је Чавушоглу.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је у јуну оштро критиковао најављени референдум, називајћи га «грешком и претњом» по територијални интегритет Ирака.

«Основни разлог нашег противљења овом референдуму је важност очувања територијалног и политичког интегритета Ирака», изјавио је портпарол Ердогана, Ибрахим Клин, демантујући да постоје било какве лоше намере према Курдима.

САД су, такође, крајем августа затражиле од ирачких Курда да одложе референдум о незавности свог аутономног курдског региона.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је недавно тај захтев током телефонског разговора са председником регионалне владе ирачког Курдистана Масудом Барзанијем.

Стејт департмент САД у јуну је изразио забринтост да ће референдум скренути пажњу са «ургентнијих приоритета» као што је пораз екстремиста Исламске државе.

САД и друге западне државе забринуте су да би то гласање могло да се претвори у још једно регионално жариште.

Турска, Иран и Сирија, који заједно са Ираком имају велики број курдских становника, противе се независном Курдистану.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;