Европска комисија је предузела други од три корака у такозваној прекршајној процедури против Варшаве и да јој је дала рок од месец дана да поради на променама у правосуђу. Ако Пољска не одговори на препоруке, да преда случај Европском суду правде, који би Варшави могао да одреди казне.

Европска унија је предузела нове мере против Пољске због, како сматра, назадовања демократије у тој земљи, чиме се приближила могућем судском процесу који би могао да резултира новчаном казном против Варшаве.

Владајући пољски конзервативци из партије Право и правда Јарослава Качињског настоје да преобликују правосудни систем тако да стекну директну власт над судовима, док они наводе да желе да створе ефикасније правосуђе.

Европска комисија види тај потез пољских власти као напад на независност судства и на владавину права у 28 година старој демократији.

Први корак у правном процесу против Пољске Комисија је покренула у јулу.

Пољски званичници за сада нису коментарисали нов потез Комисије, али је пољска Влада премијерке Беате Шидло више пута поновила да ЕУ нема право да се меша у унутрашње ствари Пољске.

Влада Пољске такође наводи да је од бирача добила демократски мандат за промену правосудног система.

ЕУ и Пољска су у спору дуже од годину дана пошто националистичко-конзервативна партија Право и правда настоји да учврсти власт. Та странка је преузела контролу и над државним медијима у Пољској.

Ипак, како су у тој земљи приватни медији још довољно јаки, групе за заштиту људских права највише брину промене у правосуђу.

Критичари пољске владе страхују да би потпуно преузимање правосуђа омогућило Праву и правди да користи судове за обрачун с политичким противницима и за фалсификовање изборних резултата.

 

Бета/РТС

Тагови: ; ;