Савет безбедности Уједињених нација усвојио је резолуцију о новим санкцијама Северној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста. Усвојена је ублажена верзија првобитног америчког предлога резолуције.

Резолуција не обухвата замрзавање имовине севернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, преносе агенције.

Најновијом резолуцијом се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 месеци увози сирову нафту, али не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Северне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Ово је девета резолуција коју је 15 чланица СБ УН једногласно усвојило због нуклеарног програма Северне Кореје од 2006. године. Вашингтон је првобитан предлог резолуције ублажио како би добио подршку Кине и Русије.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли изјавила је да САД не желе рат са Северном Корејом и да Пјонгјанг «још није прешао тачку с које нема повратка«.

«Ако Северна Кореја пристане да обустави свој нуклеарни програм, може да полаже право на будућност. Ако докаже да може да живи у миру, свет ће живети у миру са њом», поручила је Хејлијева у Савету безбедности, преноси Ројтерс.

Амбасадорка САД је истакла да нова резолуција не би била усвојена да се нису развили снажни односи између америчког председника Доналда Трампа и председника Кине Си Ђинпинга.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;