Извоз на руско тржиште у првој половини године износио је око 470 милиона долара и већи је у односу на исти период 2016. за 24,1 одсто, саопштила је Привредна комора Србије, наводећи да се до краја године очекује извоз од преко милијарду долара.

Србија је на руско тржиште у првих шест месеци ове године, према речима директора представништва ПКС у Русији Дејана Делића, највише извезла свежих јабука, јагода, трешања, вишања, најлон чарапа, хартија и картона, лекова.

Како каже, извоз прехрамбених производа из Србије бележи раст у сегменту пласмана воћа од 11 одсто, млечних производа 6,5 одсто, поврћа 10,5 одсто, меса и прерађевина за чак 186 одсто и пића 36 одсто.

Када је реч о увозу из Русије у првих шест месеци, и ту се бележи раст од 1,6 одсто.

Навео је да је увезено робе за 809,4 милиона долара, највише сирове нафте, природног гаса, алуминијума, руде гвожђа, жице од рафинисаног бакра.

Иначе, укупна трговинска размена Србије и Русије у првом полугођу износила је скоро 1,3 милијарде долара.

Руска Федерација је трећи трговински партнер Србији, а пласман српских производа на руско тржиште карактерише стартна, ценовна, конкурентна предност у односу на друге, увозне производе захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;