Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон састаће се на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, рекао је данас заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

«Планиран је њихов сусрет током седмодневних догађаја на високом нивоу током заседања Генералне скупштине УН у Њујорку», рекао је Рјабков новинарима, након дводневних консултација са америчким државним подсекретаром Томасом Шеноном, преноси данас Тас.

Рјабков је истакао да је пожељно да лидери САД и Русије и министри спољних послова након својих састанака пошаљу генерално позитивну поруку својим земљама и међународној заједници у облику споразума о решавању барем неких од постојећих проблема.

«Позитивни сигнали су кључни за решавање значајних питања на међународној агенди, било да је реч о Сирији, ситуацији на Корејском полуострву или Украјини», рекао је Рјабков.

Он је изразио уверење да ће до заседања Генералне скупштине УН две стране финализовати такве сигнале и изнети предлоге лидерима, «из угла питања како би тај састанак могао да произведе директан, лековит ефекат на стање билатералних односа и конкретно допринесе решавању битних питања с којима се две земље трајно суочавају».

Иначе, руски председник Владимир Путин не планира да учествује на овогодишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација, чија генерална дебата почиње 18. септембра, изјавио је пре 10 дана портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Тагови: ; ; ; ;