Шеф црногорске комисије за демаркацију са Косовом Милан Пауновић рекао је да се нада да ће «ситуација у вези са границом бити решена на раније договорен начин», јавља РТЦГ. Изјава Пауновића уследила је дан пошто је нови косовски премијер Рамуш Харадинај распустио комисију у Приштини и најавио нови договор са Црном Гором.

Табла постављена на граници са Црном Гором

«Најаве медија да је нови премијер Косова најавио да ће предложити формирање нове комисије не треба коментарисати, јер Црна Гора о томе није званично обавештена», рекао је Пауновић, додајући да је уверен да ће у Приштини бити постигнут политички договор о ратификацији споразума.

Рамуш Харадинај је, по ступању на место шефа владе, распустио комисију за демаркацију границе са Црном Гором и поставио Шпејтима Булићија на место шефа будућег тима који ће се бавити тим проблемом, јављају медији у Приштини.

Иако је демаркација границе са Црном Гором кључни захтев ЕУ за добијање визних олакшица, Харадинајева Алијанса за будућност Косова била је жестоки противник договора који су пре три године потписали Хашим Тачи и тадашњи црногорски министар спољних послова Игор Лукшић.

Распуштање те комисије било је прилично очекивано с обзиром на озбиљан сукоб који су током процеса демаркације имали Харадинај и сада већ бивши шеф комисије Мурат Меха. Током једне од седница те комисије, Харадинај је бацао географске мапе по канцеларији и тешко оптуживао Меху да ради против интереса Косова.

Црна Гора је у неколико наврата последњих година наводила да је, што се Подгорице тиче, посао око демаркације окончан те да ратификација споразума који су потписали Тачи и Лукшић представља проблем Приштине.

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;