Председник САНУ Владимир Костић о дијалогу о КиМ: Уколико се било чије различито мишљење буде користило за нападе и поделу на патриоте и издајице — разговор нема смисла

Председник Српске академије наука и уметности академик Владимир Костић сматра да САНУ не може да има јединствено мишљење о решавању питања Косова и Метохије. Он каже да Академија није политичка странка, па да усваја јединствену платформу, већ скуп 130-140 појединаца који имају различито мишљење.

— Чим смо рекли да, до званичног позива за учешће у разговорима о КиМ, нећемо давати никакве изјаве, нити трчати пред руду, били смо нападнути са две стране — да смо се самоизоловали и искључили из дијалога и да не желимо синергију са председником Вучићем. Синергију од нас нико није ни тражио — указује Костић.

Он наводи да је САНУ за озбиљан демократски дијалог:

— Уколико се било чије различито мишљење буде користило за нападе и поделу на патриоте и издајице — разговор нема смисла. Ако научимо да слушамо једни друге, до неких закључака можемо да дођемо. Осим тога што можемо да дамо мноштво различитих ставова, можемо да дамо експертско мишљење. Ако бисте погледали историју САНУ, ретки су тренуци у којима је само аминовано нешто што се од ње тражило. То неће урадити ни ова САНУ. Не због тога што смо посебно принципијелни, него зато што нас притиска сенка те традиције.

Новости

Тагови: ; ; ;