Администрација америчког председника Доналда Трампа упозорила је да ће САД казнити компаније у Кини и Русији које не буду примениле ограничења обухваћена новим међународним санкцијама против Северне Кореје, јавља АП.

Званичници Стејт департмента и Министарства финансија сведоче данас пред Спољнополитичком комитетом Доњег дома Конгреса о притисцима против севернокорејског развоја оружја, дан након што је Савет безбедности УН увео најновије санкције Пјонгјангу.

Помоћник америчког министра за борбу против финансирања терориста Маршал Билингсли поздравио је подршку Кине и Русије резолуцији УН, али је истакао да обе земље «морају учинити више» у примени санкција, наводи америчка агенција.

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је у понедељак увече усвојио резолуцију о новим санкцијама Северној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста и то ублажену верзију првобитног америчког предлога резолуције.

Резолуција не обухвата замрзавање имовине севернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, преносе агенције.

Најновијом резолуцијом се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 месеци увози сирову нафту, али не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Северне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Тагови: ; ; ;