На Међународном сајму предузетништва (МОС 2017) у Цељу, који почиње данас, представиће се 15 српских компанија, у организацији и уз подршку Привредне коморе Србије и Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Национални штанд Србије отвориће председник ПКС Марко Чадеж и председник Владе Војводине Игор Мировић, а очекује се да наш изложбени простор посете словеначки премијер Миро Церар и други званичници региона, наводи се у саопштењу ПКС.

«Међународни сајам предузетништва у Цељу одлична је прилика за наше фирме из разних сегмената пословања — од металске и електроиндустрије, преко прехрамбене, текстилне, дрвопрерађивачке, хемијске и грађевинске индустрије, до трговине — да ојачају привредне везе, успоставе нове контакте и умреже се са потенцијалним партнерима из Словеније и више од 30 земаља учесница сајма», рекао је Чадеж.

Додатни квалитет ове сајамске манифестације, према његовим речима, јесте Дан добављача више међународних компанија, у организацији Господарске зборнице Словеније, за фирме из Словеније, Хрватске и Србије.

МОС је водећи међународни сајам из области предузетништва у Словенији, а ове године се одржава јубиларни, 50. пут, на 65.000 м? сајамског изложбеног простора, у периоду од 12-17. септембра.

У 2016. години, сајам је посетило око 125.000 хиљада посетилаца који су имали прилику да се упознају са производним програмом више од 1.500 излагача из 35 земаља света.

Током боравка у Словенији, председник ПКС састаће се са словеначким министром економског развоја и технологије Здравком Почивалшеком и Боштјаном Горјупом, председником Господарске зборнице Словеније, са којима ће разговарати о унапређењу економске и коморске сарадње и реализацији заједничких пројеката.

Економска сарадња Србије и Словеније бележи узлазни тренд како на билатералном тако и на регионалном и мултилатералном плану. Заснива се трговинској размени, инвестиционим пројектима, регионалном повезивању у склопу Берлинског процеса, укључујући и активности Коморског инвестиционог форума, подршци Словеније европским интеграцијама Србије и заједничком аплицирању за отворене позиве у оквиру европских фондова.

Словенија је међу првих десет спољно трговинских партнера Србије. Укупна робна размена између Србије и Словеније у 2016. години износила је 943,6 милиона евра, што је 8,5 одсто више него 2015, а раст је настављен и ове године.

Дневник

Тагови: ; ; ; ;