Суд у Немачкој одбацио је оптужницу против некадашњег болничара у концентрационом логору Аушвиц због тога што пати од деменције, окончавајући тако један од последњих великих кивичних процеса против нацистичких злочинаца.

Болиничара Хуберта Цафкеа (96), који је данас у инвалидским колицима, оптужница је теретила за саучествовање у убиству 3.681 затвореника у концентрационом логору у окупираној Пољској.

Одлука о окончању поступка против Цафкеа била је очекивана након што су тужиоци прошлог месеца саопштили да је оптужени неспособан за суђење и да од судског процеса, који је почео у фебруару 2016. на северу Немачке, треба одустати.

«Због деменције више није у могућности да прати суђење», изјавио је портпарол суда Карл Кристијан Дојч.

Два независна психијатра потврдила су дијагнозу закључујући да Цафке није способан да прати дискусију нити да задржи информацију дуже од «неколико минута».

Оптужница против Цафкеа била је фокусирана на једномесечни период у 1944.години када је 14 возова са затвореницима, међу којима је била и јеврејска девојчица Ана Франк, стигло у логор Аушвиц.

Ана Франк, која је у логор доведена са родитељима и сестром, касније је спроведена у логор Берген-Белсен где је и умрла у марту 1945.године, само два месеца пре капитулације Немачке.

После Другог светског рата, суд у Пољској је осудио Зафкеа на четири године затвора, али је он пуштен 1951.године. Али током првог саслушања пред немачким тужиоцима 2014.године, он је негирао да је икада радио у Аушвицу.

Међутим, у каснијим изјавама признао је да је боравио у злогласном логору, али да је за гасне коморе и крематоријуме сазнао тек када се рат завршио. Тужиластво је у оптужници навело да је Цафке био задужен за лечење припадника Ш јединице, али не и затвореника, али је истакнуто да је био стациониран на путу ка гасним коморама.

Танјуг

Тагови: ; ; ;