Стотине хиљада људи окупило се на митингу у Барселони у знак подршке отцепљења Каталоније од Шпаније у предстојећем референдуму о независности.

Процењује се да је 400.000 Каталонаца из свих слојева друштва марширало кроз центар Барселоне у понедељак, машући црвене, жуте и плаве заставе у знак демонстрације силе на три недеље пре сепаратистичког референдума који је проглашен «нелегалним» у Мадриду.

Митинг се поклопио са националним даном Каталоније, који се водржава у знак сећања на пад Барселоне у Шпанији 1714. године и традиционално се користи да активисти за независност траже отцепљење.

«Ако постоји огромна мобилизација, они не могу ништа у Мадриду», — каже Хорди Калатауд, 21-годишњи студент економије који је присуствовао скупу. «Каталонског људи ће урадити Мајдан могуће, ако нас има много, не могу нас зауставити.»

«Надамо се да ћемо бити у стању да одржимо референдум са опште добро, јер у демократији је нормално да се може гласати», — рекао је други учесник. «Ако људи то желе, то ће се наставити.»

У четвртак је Уставни суд Шпаније одлучио да суспендује референдум након што је премијер Мариано Рајои био правно оспорио гласање и напоменуо да је Шпанија уставно недељива.

Регионални лидери, међутим, обећали су да настави са гласањем, упркос критикама из Мадрида, који је претио да дискредитују председника каталонске регионалне владе, Карлоса Пуигдемонта, коме прети кривична пријава за злоупотребу јавних фондова, непослушност и злоупотребу службеног положаја за организацију референдума.

Каталонски лидер каже да шпанска влада нема овлашћења да то учини и инсистира да ће се гласање одржати по било којој цени 1. октобра.

«Није опција, да се референдум не одржи», рекао је он новинарима. «За двадесет дана смо већ превазишли многе препреке.»

Каталонија, регион од 7,5 милиона људи са сопственим језиком и културом, што је око једна петина од шпанске економије, има значајне надлежности о питањима као што су образовање, здравље и благостање.

Али економска криза у Шпанији и мишљење да је регион плаћа више пореза него што добија у виду инвестиција и трансфера из Мадрида је помогао да буде узрок напуштања каталонског политичара у центар сцене.

Недавне анкете регионалне владе указују на то да противници независности пребацују број присталица независности за врло мали проценат. Међутим, локалне власти кажу да ће Каталонци једном за сва времена решити питање на референдуму.

Тагови: ; ; ; ;