Судски поступак против ратног команданта некадашње Армије БиХ за Сребреницу Насеру Орићу завршен је данас, а изрицање пресуде заказано је за 6. октобар. Одбрана тражи ослобађање јер сматра да нема доказа за његову кривицу.

Излагањем завршних речи одбране у Суду БиХ је завршен судски поступак у предмету против Насера Орића, којег Бошњаци сматрају ратним херојем, а Срби злочинцем.

Тужилаштво Орића терети за ратне злочине на подручју општине Сребреница у јулу 1992.

Насер Орић је ухапшен 10. јуна 2015. у Берну по потерници Србије, на путу за Швајцарску где је требало да присуствује обележавању двадесете годишњице злочина у Сребреници.

Србија је потерницу за Орићем расписала 2014, због сумње да је починио кривично дело ратног злочина над српским становништвом у Сребреници 1992. године.

Орић је бивши бошњачки командант кога је Хашки трибунал осудио за ратне злочине по једној тачки оптужнице на две године затвора за индиректну одговорност за смрт седам и мучење 11 српских заробљеника у периоду од 1992. до 1993. године.

Након жалбе на пресуду, Орић је проглашен невиним, пошто је Апелационо веће у Хагу тада закључило «да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993», али да «доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу».

Ратни командант муслиманских снага је средином осамдесетих година прошлог века, пре распада Југославије, био припадник специјалних јединица ЈНА за атомску и хемијску одбрану. Потом је завршио шестомесечни курс у Земуну и радио у полицијској станици Савски венац у Београду као приправник током 1988. да би потом као члан полицијске јединице за специјалне акције, имао обуку још две године.

Орић је 1990. пребачен на Косово и Метохију као члан јединица за специјалне акције МУП-а, а по повратку у Београд, како су известили тада медији, био је телохранитељ Слободана Милошевића, а током 9. марта је учествовао у хапшењу Вука Драшковића.

У «медијској биографији» наводило се и да је ноћу радио на улазу у познату београдску дискотеку «Метро» у Кнез Михаиловој улици.

Каријеру у БиХ почиње у августу 1991. године у полицијској станици на Илиџи, на периферији Сарајева да би потом био прекомандован у полицијску станицу у Сребреници где је наредне године унапређен у шефа полицијске станице у Поточарима.

По избијању рата у БиХ Орић је 20. маја 1992. постављен на функцију команданта Штаба Територијалне Одбране у Сребреници а од 1. јула 1992. и за члана Ратног председништва Сребренице.

Предводио је, тврдили су медији уочи суђења у Хагу, многобројне нападе на више од 50 српских села 1992-1993, у општинама Братунац и Сребреница.

Орић је са сарадницима у јулу 1995, пре него што је војска Републике Српске заузела Сребреницу, евакуисан хеликоптером на подручје под контролом Армије БиХ.

Танјуг

Тагови: ; ; ;