Председник Чешке Милош Земан изјавио је да су економске санкције уведене Русији због анексије Крима постале комичне када се ЕУ побунила против америчких санкција Русији и предложио је да се укину, јер никакве санкције нигде нису ништа успеле да реше.

«Расправа о санкцијама за мене је већ комична. ЕУ је продужила санкције против Русије. И нека је. Одједном, САД уводе санкције против Русије и шта се дешава? ЕУ протестује против америчких санкција Русији зато што би то угрозило неке послове у енергетици, рецимо гасовод ‘Северни ток’. То ми изгледа комично», рекао је Земан после састанка са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером.

Земан је нагласио да решење види у укидању санкција Русији а као илустрацију колико санкције нису никад решиле ниједан проблем навео је поново пример америчких санкција против Кубе.

«Примењивали су санкције на Кубу 50 година. И биле су врло успешне, једино што је Фидел Кастро све то време остао председник Кубе. Мислим да управо пример Кубе показује колико су санкције неефикасне и према малој земљи а камоли према велесили», рекао је чешки председник.

Немачки председник је, међутим, упозорио да ЕУ није Русији увела санкције зарад санкција самих, него због анексије Крима.

«Нико не прича да ми хоћемо у начелу санкције као такве. Увек сам говорио да санкције нису зарад санкција, него су у вези са анкесијом Крима. Као шеф дипломатије ангажовао сам се да помогнемо да решавамо сукоб у Украјини. Потребно је направити кораке који би водили решењу кризе у Украјини», рекао је Штајнмајер који данас, први пут у својству председника Немачке, борави у Прагу.

БЕТА

Тагови: ; ; ; ; ;