Сенат Конгреса САД усвојио је резолуцију којом осуђује беле супрематисте, неонацисте и друге групе засноване на мржњи, поводом скупом екстремне деснице у савезној држави Вирџинији, после којег је убијена једна 32-годишња жена.

Сенат једногласно усвојеном резолуцијом одаје се почаст Хедер Хејер, страдалој после скупа у Шарлотсвилу, када је аутомобил, који је наводно возио један неонациста, из протеста улетео у масу учесника контрамитинга, демонстрација против скупа екстремних десничара, и повредио још 19 особа.

Резолуција описује смрт Хедер Хејер као «домаћи терористички напад», а одаје почаст и двојици полицајаца погинулих у паду њиховог хеликоптера из којег су надгледали протесте тог дана.

Резолуцијом се позива председник САД Доналд Трамп и његова администрација да јасно иступе против свих група које подстичу расизам, екстремизам, ксенофобију, антисемитизам и надмоћ беле расе.

Позивају се и Министарство правде САД и федералне агенције да «употребе све расположиве ресурсе» да побољшају евиденцију података о злочинима из мржње и да се «позабаве све већим бројем тих група мржње у САД».

Сада ће Представнички дом САД гласати о резолуцији, коју подржавају сви конгресмени из Вирџиније, и ако буде усвојена, ићи ће на потпис предсенику Трампу.

Трампа су многи критиковали због коментара после насилног скупа екстремне деснице у Шарлотсвилу, организованог због уклањања споменика генералу Роберту Лију, команданту снага робовласничког Југа (Конфедерације) у америчком Грађанском рату.

Председник САД је првобитно оптужио «обе стране» за мржњу и нетрпељивост, без отвореног спомињања неонациста и расиста, потом је покушао да појасни свој став и поименце осудио расистичку организацију ККК и неонацисте, да би онда поновио првобитну и контроверзну реакцију о насиљу у Шарлотсвилу, оценивши да су «обе стране» криве и да је «на обе стране» било добрих људи.

Трамп је такође изразио жаљење због све чешћег уклањања споменика војницима Конфедерације из времена Грађанског рата и осудио ту активност као напад на америчку «историју и културу».

Бета — АП

Тагови: ; ; ;