Француске власти саопштиле су да је неопходно јачати мултилатералну сарадњу и ефикасност Уједињених нација (УН) и да ће у том светлу саслушати предлоге америчког председника Доналда Трампа о реформи УН које ће представити наредне недеље у Њујорку пред почетак заседања Генералне скупштине УН.

Трамп, жестоки критичар УН, организује састанак на високом нивоу како би подстакао реформе и усвајање политичке декларације о том питању.

Агенција Франс прес, која је имала увид у нацрт те политичке декларације, пренела је да је Вашингтон поделио документ представницима око 15 земаља, међу којима су Канада, Велика Британија, Кина, Сенегал, али не и Француској.

Француско Министарство иностраних послова саопштило је да ће присуствовати том састанку али није навело ко ће бити представник Француске на састанку ни да ли ће подржати амерички документ.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш је најавио да ће Генералној скупштини доставити извештаје са предлозима о бољем раду УН и координацији између агенција те светске организације.

САД дају највише новца УН, односно 28,5 одсто буџета за мировне операције процењене на 7,3 милијарди долара, као и 22 одсто буџета за функционисање организације са 4,5 милијарди долара.

Трамп је на почетку председничког мандата навео да је смањење тог буџета и друге промене у УН.

Бета

 

Тагови: ; ; ;