Чим је ступио на функцију премијера у Приштини, Рамуш Харадинај је распустио комисију за демаркацију границе са Црном Гором. Из његовог кабинета, како преносе косметски медији, саопштили су да је Харадинај овластио Шпејтима Булићија, бившег посланика Демократског савеза Косова, да формира тим који ће бити задужен за успостављање нове комисије за демаркацију.

Спорно разграничење КиМ са Црном Гором Фото Б. К. «Новости»

— Ми још нисмо добили званичну информацију од власти у Приштини о распуштању комисије о демаркацији са Црном Гором — каже Милан Пауновић, председник црногорске комисије за границу. — Надам се да ће ситуација у вези са границом бити решена на начин који је раније договорен.

— Споразум, по мом мишљењу, има грешке и верујем да ћемо их идентификовати. Довешћемо нове стручњаке, а не оне који су у прошлости радили као Мурат Меха и остали, који су деловали против интереса Косова — изјавио је Харадинај.

Показало се да бечки споразум из августа 2015. године који су парафирали тадашњи председници влада, Игор Лукшић и Хашим Тачи, у случају именовања Харадинаја за премијера неће бити валидан. Црта коју су они повукли (административна граница дужине 79 километара) за Алијансу за будућност Косова је од почетка била неприхватљива, јер је, како тврде, Косово остало «кратко» за 8.229 хектара. По њиховим «мерењима», Црна Гора је «ушла» 40 километара на територију КиМ, што се мора кориговати.

Државни органи Црне Горе су истакли да је за њих бечки договор «завршена прича», а да ће имати стрпљења да се политичка ситуација код комшија среди. С друге стране, црногорска опозиција не крије огорченост због, како кажу, пасивног односа власти у Подгорици према овом питању, који колико већ сутра може постати проблем.

Иако је демаркација границе са Црном Гором кључни захтев ЕУ за добијање визних олакшица, Харадинај и његова Алијанса за будућност Косова су се противили постигнутом договору. Уз њихове и гласове посланика Самоопредељења, споразум никада није одобрен у косовској скупштини.

 

«Новости«

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;