Сплитски градски одборник Мартин Паук, из Моста независних листа, изазвао је на својој Фејсбук страници словенчког заступника Жана Махнича, који је за сутра сазвао седницу парламентарног Одбора за одбрану на тему спремности словеначке војске на кризу због могуће примене арбитражне пресуде о граничном спору са Хрватском у Пиранском заливу.

Паук је Махнича оптужио да хушка на рат са Хрватском и позвао га на обрачун у рингу, без оружја.

“Ова сподоба на слици је Жан Махнич (27), по занимању заступник у словеначком парламенту, а по карактеру идиот који је за сутра сазвао седницу о рату Словеније и Хрватске. Позивам наведеног крвожедног заступника, кад је већ жељан борбе, рата и крви — на обрачун у рингу са мном. Без оружја, само руке и ноге, двојица улазе, само један излази», навео је Паук.

Махнич нека представља Словенију, ја волонтирам за Хрватску, навео је Паук и додао да ће земљи победника припашће спорна територија.

«Доста нам је ратова, доста нам је жртава, доста је било разарања и смрти», поручио је Паук.

Махнич је, наиме, одбио захтев премијера Мира Церара да откаже седницу парламентарног одбора на тему спремности словеначке војске на кризу због могуће примене арбитражне пресуде о граничном спору са Хрватском у Пиранском заливу.

На конференцији за новинаре је рекао да из кабинета Церара цуре информације и да је чуо да хрватска влада шаље два брода — један код Умага и један у околину Пуле.

На тим бродовима су наводно, како тврди Махнич, припадници специјалних јединица Хрватске војске, а не обалска стража.

Њихов циљ је, тврди, спречити арбитражу одлуку о граници у Пиранском заливу.

Додао је да је Хрватска спремна да брани своју земљу, али да Словенија не зна како ће то да направи.

«Не дај Боже да дође до конфликата, које можемо очекивати с хрватске стране», рекао је Махнич који је Церара оптужио да не ради ништа по овом питању.

«Хрватска је спремна да користи све снаге да спречи имплементацију арбитраже», каже Махнич и тражи проверу војске, пренео је хрвтски портал 24сата.

У словеначкој јавности, наиме, у уторак се појавила информација да је Махнич за 14. септембар сазвао седницу на којој треба да се расправља о спремности словеначке војске за случај заоштравања спора с Хрватском око арбитражне пресуде о граници.

Реч је о провери словеначке војске за случај евентуалног рата с Хрватском. Махнич је, иначе, заступник Словеначке демократске странке (СДС) бившег премијера и опозиционог челника Јанеза Јанше.

 

Novosti

Тагови: ; ; ; ;