Председник Европске комисије Жан Клод Јункер у свом годишњем говору о стању Уније каже да је ЕУ последњих година повратила поверење у себе.

«Вратили смо Европу у Унију и Унију у Европу», пручио је Јунекр пред посланицима Европског парламета у Стразбуру.

Јункер је рекао да «ветар поново дува у једра Европе» и да тај континент постаје уједињенији док добија на економском замајцу после одлуке Британије да иступи из тог блока.

«Све то ме наводи да верујем да је ветар поново у једрима Европе», рекао је Јункер у говору одржаном у Европском парламенту у Стразбуру.

Председник Европске комисије указао је да Европа сада има «прозор могућности», али је упозорио да он неће заувек остати отворен.

«Искористимо замајац што можемо више, ухватимо ветар који нам дува у једра», поручио је Јункер и затражио да се искористи тренутак јачања јединства и привредног раста ЕУ у циљу даљег напретка.

Он је изнео пет области на којима ће се Европска комисија фокусирати у преосталих 16 месеци свог мандата: јачање трговинског програма ЕУ, нова индустријска стратегија, борба против климатских промена, рад на питању миграција

«Време је да поставимо курс за будућност», поручио је председник Европске комисије и позвао све у ЕУ да наставе разговоре о различитим сценаријима за будућност Европске Уније, али и да пређу на конкретна дела у том смислу.

 

Танјуг

Тагови: ; ;