Власт у Подгорици хоће да врати крст на Сахат-кулу, реис Фејзић поручује. Сматрају да би враћање хришћанског симбола било непримерено

Исламска заједница у Црној Гори сматра непримереном било какву најаву о враћању металног обележја у облику крста на Сахат кулу у Подгорици — саопштио је у уторак реис Рифат Фејзић. Он исказује најдубље поштовање према хришћанским и свим другим симболима монотеистичких религија, али само уколико је то саобразно и примерено одређеној архитектури, њеном настанку, сврси или намени.

— Сахат-кула у Подгорици, као и оне у Старом Бару, Улцињу, Херцег Новом и Пљевљима, јесу османлијско и исламско наслеђе у архитектонској и културној баштини. Уз то, свака од њих је вакуф — задужбина добрих и племенитих муслимана, добротвора који су свој иметак дали за њихову изградњу — изјавио је Фејзић. — Сахат-кула у Подгорици је вакуф, задужбина породице Османагића, и то Мехмет-паше, и једна је од бројних вакуфских грађевина које су оставили чланови ове угледне подгоричке муслиманске породице.

Реис подсећа да ниједна од сахат-кула, као ни џамије и остали објекти исламских задужбина, није имала нити је могла имати крст као обележје.

— “Прекрштавање” Сахат куле У Подгорици новијег је датума — рекао је Фејзић. — С неверицом смо прочитали у медијима да су се високи званичници локалне власти о новом-старом изгледу вакуфа Сахат-куле договарали са челништвом Српске православне цркве у Подгорици, потпуно заобилазећи Исламску заједницу као непосредно заинтересовану страну. Ми имамо право и на свој идентитет и имовину, било да је реч о сахат-кулама, џамијама, чесмама или гробљима. Нећемо дозволити њихово даље девастирање, раскопавање, узурпацију или фалсификовање идентитета.

Нешто раније, пре изјаве реиса Фејзића, огласио се Часлав Вешовић, заменик градоначелника Подгорице, најављујући да ће уклоњени крст са Сахат куле бити враћен на своје место после завршене рестаурације грађевине.

— Симбол који је до уторка стајао на врху Сахат-куле треба да ту остане и у вековима пред нама, и такав бих став имао да предмет на врху куле подсећа на симбол било које друге религије — казао је Вешовић. — Према симболу који се налази на врху Сахат-куле немам однос као према религијском обележју, већ као делу културног добра које припада свима.

А Митрополија црногорско-приморска осудила је скидање овог хришћанског симбола, поручујући да би на исти начин реаговали и када би био уклоњен верски симбол ислама.

Обећање Лазару Радовићу

Лазар Радовић, чији је деда Стеван далеке 1890. године после ослобођења Подгорице од Турака направио и поставио метални крст на кули, каже да је лично добио уверење од градоначелника Славољуба Стијеповића да ће знамење бити враћено.

— Назвао ме је телефоном и рекао да ће све бити завршено како треба — рекао је, за “Новости”, Радовић.

Новости

Тагови: ; ; ; ;