Немачка влада разматра могућност да Турску стави на листу земаља које су, у безбедносном смислу, високоризичне по обавештајне агенте, јављају немачки медији.

Лист «Зидојче цајтунг» и две немачке телевизије, ЊДР и НДР, пренели су речи портпарола Министарства унутрашњих послова Немачке да се та листа тренутно ревидира.

«У оквиру овог процеса, Министарство унутрашњих послова разматра да ли да Турску придода тој листи», рекао је неимовани портпарол, а Ројтерс наводи да се на тој листи тренутно налазе Кина, Русија, Пакистан, Северна Кореја и још 26 земаља.

Неке немачке обавештајне службе, које виде Турску мање као партнера, а више као непријатеља, позвале су на проширење обавештајног наџора активности те земље у борби против Исламске државе, наводе немачки медији.

Неке од тих агенција су, такође, упозориле своје запослене протеклих месеци на опасности приликом путовања у Турску и препоручиле другима да не путују тамо на одмор.

Немачки званичници су гневни, јер је Турска ухапсила десетак немачких држављана из, како наводе, политичких разлога.

Најновији медијски наводи стижу у тренутку када су односи између два партнера у оквиру НАТО-а затегнути, а немачки званичници прете да ће ограничити продају оружја Турској.

Анкара сматра да ће тај потез угрозити њихову заједничку борбу против Исламске државе, закључује британска агенција.

Танјуг

Тагови: ; ;