У последњих неколико година, руска војна индустрија представила је низ перспективних модела малокалибарског оружја.

Тако је прошле године по први пут приказана аутоматска машина МА.

Развој овог пројекта је настављен, а на основу тога су створени нови модели. Током недавног међународног војно-техничког форума «Армија-2017» представљени су први аутомати АМ-17 и АМБ-17.

Ново оружје задржава одређене карактеристике производа МА, приказано 2016. године, али има неке разлике. Поред тога, у оквиру нових пројеката предложено је кориштење оригиналних идеја.

Према речима конструктора, нови АМ-17 је направљен као компактно и лако оружје за јединице посебне намене. Резултат тога је био да се добију минималне могуће величине и тежине.

Са преклопљеним заковицама, машина је дужине око 500 мм. Тежина оружја без патроне је око 2,5 кг. Овакве карактеристике дизајна у великој мери поједностављују транспорт и употребу оружја.

Као и у случају прошлогодишњег МА пројекта, произвођачи машина АМ-17 су одлучили да се одмакну од неких традиционалних решења која се користе у домаћим пројектима малих наоружања.

Прво, то је утицало на дизајн. Уместо кутије са покретним поклопцем, који се користи на претходним совјетским и руским машинама, предложено је да се користи производ који се састоји од две велике јединице.

Као и код других система сличне конструкције, на машини АМ-17 горњи елемент пријемника намењен је за монтажу цеви и дела аутоматских елемената са гасним мотором.

Његов предњи крај функционише као предњи крај. Доњи пријемник, заузврат, држи детаље механизма за окидање удара и пријемног вратила патроне.

Његови габарити дају велики простор за манипулацију оружјем, што је од велике важности приликом извођења противтерористичких операција у скученим, затвореним просторима.

Опремљен је провидним пластичним оквировима за муницију у кал. 5,45×39 мм, капацитета до 30 метака. Захваљујући интегрисаним „Picatinny“ шинама, на њега је могуће поставити читав спектар различитих додатака.

АМ-17 је замишљен као лако оружје за самоодбрану, али и као одлично средство за потребе специјалних јединица.

Почетак техничког испитивања најновијег аутомата заказан је за следећу годину.

“Нечујни брат” АМБ-17

Поред класичне варијанте, планира се развој и нечујног аутомата са ознаком АМБ-17.

Посебну заинтересованост за ову верзију аутомата исказале су специјалне јединице у саставу ФСБ, ФСО и Росгвардије.

Уколико прође све ригорозне тестове, очекује се да крајем наредне године отпочне и његова серијска производња.

Модел АМБ-17 је опремљен пригушивачем, па ће заменити досадашњи аутомат АС „Вал“

Одликоваће га изузетна прецизност ватре као и висок степен жилавости приликом експлоатације.

Глас Москве

Тагови: ; ; ;