Северна Кореја можда нема доказане резерве нафте, али лежи на резервама више од 200 минералних руда, чија је вредност процењена на до 10.000 милијарди долара.

Не постоје званични подаци о томе колико заиста вреди севернокорејско рудно богатство, али према грубим проценама са почетка ове деценије, севернокорејске резерве угља, руде гвожђа, цинка, бакра, графита, злата, сребра, магнезита, молибдена и многих других метала, вреде између 6.000 и 10.000 милијарди долара, преноси Раша тудеј.

Пре распада Совјетског Савеза, званични Пјонгјанг је увелико био посвећен рударским активностима и трговини са суседним комунистичким партнерима.

Међутим, рударска индустрија је почетком деведесетих година прошлог века доживела колапс, због деценија занемаривања и мањка средстава за развој инфраструктуре која би подржала рударске активности.

Севернокорејски рударски сектор је сада под потпуном забраном Уједињених нација, јер је Пјонгјанг протеклих месеци повећао број нуклеарних проба и појачао ратоборну реторику.

УН су прошле године почеле да забрањују Пјонгјангу трговину металима, наводи РТ, подсећајући да је само од трговине угљем Северна Кореја генерисала годишње приходе од преко милијарду долара.

Сврха санкција је, како наводи РТ, да се обустави севернокорејска трговина рудама и да режим Ким Џонг Уна остане без преко потребних средстава.

 

Танјуг

Тагови: ; ;