Русија се припрема да пошаље више од 4.000 тона материјала и преко 40 комада грађевинских мађина и опреме у Сирију како би помогла земљи погођеном ратом у напорима реконструкције вредне више милијарди долара.

«Испорука индустријске помоћи која се тренутно спрема за отпрему састоји се од више од 40 јединица грађевинских машина и опреме», као што су булдожери, багери и дизалице», саопштило је Министарство одбране Русије.

Поред тога, земља ће добити «преко две хиљаде тона металних цеви» које ће се користити за обнову водоводне инфраструктуре, као и «стотине километара високонапонских и оптичких каблова» за обнову електричне и комуникацијске мреже.

«Грађевински материјал, који ће се испоручити из луке Новоросијск, биће искориштен за обнову критичне инфраструктуре у оним подручјима која су недавно ослобођена од терориста», саопштило је Министарство одбране, додајући да су болнице и школе и даље приоритет.

Најава руске грађевинске помоћи уследила је након састанка руског министра одбране Сергеја Шојгуа и сиријског председника Башара Асада у Дамаску. Уз чињеницу да је око 85 одсто сиријске територије ослобођено од терориста уз помоћ руских ваздушних снага, Шојгу и Асад су разговарали о војној сарадњи и заједничким акцијама против џихадиста.

Непосредно пре одласка у Дамаск, Шојгу је послао писмо изасланику УН-а за Сирију, Стафану де Мистури, позивајући УН да убрза хуманитарне напоре, јер људи широм Сирије у великој мери требају више од 1.000 тона хране, а такође и преко 80 тона медицинских средстава.

 

Извор: Восток

Тагови: ; ;