Највећа руска дистрибутерска група је саопштила да је «из безбедносних разлога» одбила да прихвати приказивање «Матилде», контроверзног филма о вези између руског цара Николаја Другог и једне балерине, који је изазвао гнев традиционалних православаца.

За противнике филм «Матилда», који треба да изађе 26. октобра, даје непристојну слику последњег руског цара, кога су бољшевици погубили с породицом 1918, и кога Православна црква сматра мучеником.

«Да би озбезбедили сигурност наших гледалаца, Синема Парк и Формула Кино одлучили су да одустану од дистрибуције филма ‘Матилда’ због претњи», рекла је портпаролка дистрибутера Александра Артамонова.

Генерални директор групе Роман Линин, рекао је да је одбијање да се дистрибуира филм «изнуђена мера».

«Бука која се дигла око овог филма је несумњиво повећала његов комерцијални потенцијал, али безбедност наших гледалаца је на првом месту», рекао је он у саопштењу прослеђеном агенцији Франс прес.

Тај дистрибутер има 624 сале у 28 руских градова, односно 15 одсто укупне биоскопске мреже у Русији.

Редитељ филма Алексеј Учител, чији студио је нападнут «молотовљевим коктелом» прошле недеље, позвао је снаге безбедности да чувају дворане где ће се приказивати његов филм.

Православна црква је на свом вебсајту осудила свако демонстративно насиље и «псеудорелигиозне радикалне» особе, али је дала подршку онима који се «моле» да филм не стигне у биоскопе.

Филм је изазвао и гнев вођа у већински муслиманским руским републикама као што су Чеченија и Дагестан, који су тражили од Министарства културе да забрани његово приказивање на њиховим територијама у име поштовања вере, без обзира о којој се вери ради.

Бета-АФП

 

Тагови: ; ; ;