Словеначки премијер Миро Церар нашао се у прилично незавидној ситуацији након што је сазвана седница Одбора Скупштине Словеније за одбрану на којој би требало да се расправља о спремности словеначке војске за случај заоштравања спора са Хрватском око арбитражне пресуде о граници.

Другим речима, реч је о провери словеначке војске за случај евентуалног рата с Хрватском.

Сазивање такве седнице, макар иза затворених врата, Мира Церара ставља у прилично нелагодну ситуацију на међународном плану, па није чудно да је затражио да седница буде отказана. То је и сам рекао у изјави да таква седница шаље „погрешне сигнале“, пише загребачки портал „Индекс“.

Седницу тог одбора са темом „Спремност словеначке војске на могуће конфликте при имплементацији арбитражног споразума“ сазвао је прошле недеље за четвртак, 14. септембра, председник тог одбора Жан Махнич, иначе заступник Словенске демократске странке (СДС) бившег премијера и опозиционог вође Јанеза Јанше.

Церар је у изјави за јавност, коју је пренео његов кабинет, оценио да је предложена тема „потпуно непримерена“, јер се Словенија заузима за мирну политику ненасиља, иако је одлучна у намери да пресуда арбитара буде спроведена. Зато је позвао иницијаторе да седницу откажу.

Одговарајући на позив премијера да откаже седницу заказану за четвртак поподне, Махнич је на конференцији за новинаре рекао да то није очекивао од премијера који је стручњак за уставно право и који зна да је законодавна грана власти независна и одвојена од извршне.

Махнич је казао да се чуди Цераровом позиву и зато што је у јеку миграционе кризе у закон о одбрани баш на инсистирање Церара унесена одредба да у кризним ситуацијама полицији може да помаже и војска.

„Зато је расправа о спремности војске на кризу у примени арбитражне пресуде сасвим легитимна“, рекао је Махнич новинарима.

На конференцији за медије коју је сазвао за ту прилику Махнич је рекао да из канцеларије Мира Церара цуре информације и да је чуо да Влада Хрватске шаље два брода, један код Умага и један у околину Пуле. На бродовима су наводно припадници специјалних јединица хрватске војске, а не обалске страже, тврди Махнич.

„Њихов циљ је да се спречи примена арбитражног споразума“, каже Махнич.

„Хрватска је спремна да брани своју земљу, али не знамо како ће то да направи“, рекао је Махнич.

„Не дај Боже да дође до конфликата, које можемо да очекујемо с хрватске стране“, додао је Махнич који је напао Церара да не ради ништа по том питању.

„Хрватска је спремна да користи све снаге да спречи имплементацију арбитраже“, каже Махнич и тражи проверу војске.

Тагови: ; ; ; ;