У Управи за питања миграција у Москви 13. септембра по први пут у новијој историји странац је положио заклетву приликом примања руског држављанства. И тај странац је Србин.

Заклетву је положило петоро људи: три држављанина Украјине и по један држављанин Србије и Молдавије. Ако се узме да су Молдавија и Украјина биле некада у једној држави са Русијом, може се рећи да је Србин једини прави странац који је данас поднео заклетву.

Након тога су им уручени пасоши и Устав Русије.
Свако ко полаже заклетву обећава да ће поштовати Устав и законе Русије. Такође се обавезује да ће „бити веран Русији, да ће штитити њену слободу и независност, поштовати њену културу, историју и традицију”.
У Русији су 1. септембра ступиле на снагу измене Закона о држављанству. Сада свако ко жели да добије пасош Русије мора да положи заклетву. Ако одбије да то учини, не може добити овај документ. Сви који добијају руско држављанство такође су у обавези да се одрекну свог ранијег држављанства, да положе тест из познавања руског језика и поднесу потребне документе, међу којима:

Наставак текста прочитајте на Russia Beyond

Тагови: ; ;