Уједињене нације су оштро критиковале Мађарску због односа према тражиоцима азила, поготово због тога што их аутоматски пребацује у такозване «транзитне зоне» направљене од контејнера.

 REUTERS/Laszlo Balogh

«Не зовем то транзитом, већ притвором», рекао је шеф агенције за избеглице УН Филипо Гранди у Будимпешти, након посете транзитној зони Реске, једном од два таква кампа на граници са Србијом, преноси АФП.

Од априла ове године Мађарска све подносиоце азила аутоматски пребацује у кампове, које новинари немају приступ, док се њихове пријаве за азил процесуирају.»До краја процедуре могу проћи недеље, месеци», рекао је Гранди.Гранди је данас такође похвалио систем квота за пријем избеглица у оквиру Европске уније и позвао Мађарску да престане да се противи и да прими свој део мигранатске квоте.

Мађарски премијер Виктор Орбан је на мети критика због сталног одбијања да промени свој став против пријема миграната, упркос пресуди највишег суда ЕУ раније овог месеца којом је подржан систем квота о размештању избеглица, преноси Ројтерс.

«Мој утисак је да постоји врло јасна намера да се ограничи број људи који долазе у Мађарску да траже заштиту», рекао је Гранди током посете Будимпешти.
Он је додао да је систем квота за мигранте у оквиру ЕУ, уведен 2015. на врхунцу мигрантске кризе, модел за којим се слаже.

«То је био веома добар пример поделе одговорности. Он се може искористити глобално. Насилно расељавање је глобални феномен који се може решити само путем глобалних решења и солидарности», казао је Гранди.

Дневник

Тагови: ; ; ;