Портпарол УН Стефан Дижарик је рекао да Светски програм за храну шаље 20 метричких тона «енергетски богатог кекса», што је довољно за скоро 17.000 људи за три дана. Та храна ће би послата у новоосновани центар у Антигви, где је евакуисано становништво Барбуде и оближњег острва Светог Мартина.

Он је рекао да це уследити «помоћ заснована на готовини» за око 20.000 људи на острвима на истоку Кариба, чија је имовина уништена.

Дижарик је изјавио новинарима у штабу УН у Њујорку да Светски програм за храну такође покреће хитну операцију на западним карипским острвима, укључујући Туркс и Каикос, који су оперативни центар.

Рекао је да УН шаљу авионима и друге важне ствари, као што су мобилне јединице за складиштење, цираде, монтажне куће, генератори и опрема за телекомуникације.

Он је рекао да је Светски програм за храну понудио да храну и логистичку помоћ Куби коју ће ове седмице посетити извршни директор те агенције Дејвид Бисли.

У Хагу је Црвени крст Холандије саопштио да је 90% зграда на холандском делу Светог Мартина оштећено, а трећина је неупотрбљива.

Званичници Црвеног крста кажу да је више од 200 људи на листи несталих, док становништво острва покушава да раскопа крш после удара олује.

Власти и даље немају потпуну слику штете. Црвени крст је данас рекао да ће користити мале роботске хеликоптере да би снимио стање ради процене стања и довести додатно особље да помогне попис штете ради припреме слања помоћи.

Од данас је на Светом Мартину 450 холандских војника, а стиже још 150, пре свега ради одржавања реда и помоћи при поправци кључне инфрасруктуре, док војска помаже и расподелу воде становништву.

Ројтерс

Тагови: ; ; ;