Први потпредседник Владе Србије и министра спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је време да се косовски председник Хашим Тачи пробуди из фатаморгане и поново поручио да Србија никад неће признати једнострано проглашену независност Косова.

Ивица Дачић је у изјави навео да Хашим Тачи «очигледно живи у неком свом сну и паралелном свету«.

«Србија никад неће признати једнострано проглашену независност Косова, време је да се Тачи пробуди из фатаморгане, јер само дијалог и компромис може довести до трајног решења. Ултиматуми и преваре неће проћи», поручио је Дачић, саопштио је МСП.

Хашим Тачи је у интервјуу за Глас Америке на албанском језику, упитан да ли ће инсистирати на томе да Београд призна косовску независност или ће то бити само споразум о нормализацији односа, одговорио:

«Радићемо на пуној нормализацији државних односа и миру наша два народа, је је то у интересу Косова, Србије и региона. Напорно ћемо радити да Косова убрзо постане чланица УН. Али, што се тиче признавања, то ће се догодити у блиској будућности и томе ће одлучити српске институције».

«Не можемо им наметати временске оквире или њихову агенду у вези с признавањем Косова, али једно је сигурно — да Косово и Србија, које су сада у «статусу кво», морају да олакшају себи евроатлантску и европску перспективу и да једни другима у томе не отежавамо», каже Тачи.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;