Школе у ослобођеним подручјима сиријског града Деир ез Зора започеле су нову школску годину у релативном миру након што је Војска Сирије прекинула опсаду града од стране терориста, те послала потребну хуманитарну помоћ становништву које је трпело опсаду годинама.

Већина школа у Деир ез Зору je уништена током више од две године терористичке блокаде града. Како је опсада прекинута, хиљаде ђака је лишено похађања школе.

Неки ученици раније нису били у могућности да иду школу. Међутим, један број ученика је наставио школовање, али у ратним условима услед константног гранатирања од стране терориста.

«Гранатне су падале на нас сваког дана, једна за другом. Многи су повређени. Били смо под опсадом и били у тој ситуацији док нас Бог није ослободио», рекла је једна ученица за РТ у Школи Адел Алван у Деир ез-Зору.

Петог септембра, само недељу дана пре почетка наставе, сиријска војска је уз помоћ руских ваздухопловних снага коначно прекинула опсаду града.

«Били смо под опсадом три године, а ипак смо ишли у школу. Гранате су падале и људи гинули. Сада смо дошли у школу и имамо часове», рекла је она.

«Захваљујући војсци, Богу и господину председнику Башару Ал Асаду, вратили смо се у школу и даћемо све од себе у школи. Током прошле године живели смо у сиромаштву, глади и хладноћи. И, хвала Богу, наставићемо да учимо, захваљујући војсци», рекла је друга ученица.

Локални становници су захвални за хуманитарну помоћ и снабдевање које су у ослобођени град послале хуманитарне организације из Москве и Дамаска.

«Опсада је прекинута, хвала Богу, срећни смо и узбуђени. Желимо да се ствари побољшају још више», додао је учитељ, Калди Ал Шада.

«Потребно нам је све, одећа, ципеле, школски прибор и уџбеници да можемо доћи у школу и да можемо писати, читати и поново живети нормално», истакао је још један ученик.

После пробијања опсаде главног града истоимене провинције прошле седмице, сиријска војска уз подршку руских ваздушних снага, наставља да чисти преостале «џепове» терориста у провинцији Деир ез-Зор.

У среду је сиријска војска спровела борбене операције како би осигурала подручје око војног аеродрома и 137. бригаде. Истовремено, војска је ангажована у потери терориста и на југоистоку.

Сиријске ваздухопловне снаге су такође спровеле неколико ваздушних удара по терористима у местима Ал Јнаина, Ал Мариаиа и Ал Бегаилиа, «ликвидиравши многе терористе и уништавајући њихове утврђене положаје», саопштила је државна новинска агенција САНА.

Руски генерал Александар Лапин саопштио је у уторак да сиријска влада сада контролише 85 одсто територије земље.

Међутим, како напредује офанзива сиријске војске, војска се приближава снагама које подржавају САД, а које су започеле операцију прошле суботе, након пробијања опсаде града. «Сиријске демократске снаге» уз помоћ ваздухопловних снага САД и артиљерије се крећу ка Деиру ез Зору северно од Раке, где се боре против терориста ради контроле над градом.

РТ/Восток

Тагови: ; ; ;