Димитров тражи истовремене преговоре са ЕУ и Грчком

Македонија се нада да је урадила довољно да убеди Европску унију да почне преговоре о приступању, док се четврт века дуг спор са суседном Грчком наставља, изјавио је данас македонски министар спољних послова Никола Димитров.

Димитров тражи истовремене преговоре са ЕУ и Грчком

Димитров је за Ројтерс рекао да Грчка није одмах прихватила предлог Македоније од прошлог месеца да употребљава име Бивша југословенска Република Македонија, као у другим међународним телима.

„Уколико остваримо довољно у смислу реформи код куће, надамо се да ћемо достићи тај стадијум (за почетак преговора о приступању ЕУ) и истовремено постићи договор око питања имена“, рекао Димитров. Британска агенција подсећа да је Грчка уложила вето на покушај Македоније да се придружи ЕУ и НАТО јер сматра да назив Македонија наговештава територијалне претензије над истоименом северном облашћу Грчке.

Како је додао, до чланства у НАТО треба доћи кроз преговоре.

Он је додао да је потребно да Атина види Македонију као савезника.

„На дуже стазе, такође је у интересу Грчке да за суседа, на својој северној граници, има земљу у којој влада закон“, оценио је шеф македонске дипломатије.

Две стране требало би да се опет састану касније овог месеца у Генералној скупштини УН у Њујорку.Какав год био исход, указује Ројтерс, Македонија жели да ЕУ пристане да бар почну преговори у приступању, који могу трајати годинама.

Ројтерс /Дневник

 

Коментари: