Македонија се нада да је урадила довољно да убеди Европску унију да почне преговоре о приступању, док се четврт века дуг спор са суседном Грчком наставља, изјавио је данас македонски министар спољних послова Никола Димитров.

Димитров је за Ројтерс рекао да Грчка није одмах прихватила предлог Македоније од прошлог месеца да употребљава име Бивша југословенска Република Македонија, као у другим међународним телима.

«Уколико остваримо довољно у смислу реформи код куће, надамо се да ћемо достићи тај стадијум (за почетак преговора о приступању ЕУ) и истовремено постићи договор око питања имена», рекао Димитров. Британска агенција подсећа да је Грчка уложила вето на покушај Македоније да се придружи ЕУ и НАТО јер сматра да назив Македонија наговештава територијалне претензије над истоименом северном облашћу Грчке.

Како је додао, до чланства у НАТО треба доћи кроз преговоре.

Он је додао да је потребно да Атина види Македонију као савезника.

«На дуже стазе, такође је у интересу Грчке да за суседа, на својој северној граници, има земљу у којој влада закон», оценио је шеф македонске дипломатије.

Две стране требало би да се опет састану касније овог месеца у Генералној скупштини УН у Њујорку.Какав год био исход, указује Ројтерс, Македонија жели да ЕУ пристане да бар почну преговори у приступању, који могу трајати годинама.

Ројтерс /Дневник

 

Тагови: ; ; ;