ЕУ „у глас“: Кинези немају шта да траже овде

Власти Француске, Немачке и Италије су поздравиле предлог председника Европске комисије Жана Клода Јункера да се Кини ограничи преузимање европских компанија.

ЕУ "у глас": Кинези немају шта да траже овде

Реч је о преузимањима у сектору инфраструктуре, високо-технолошке индустрије и енергетике.

„Немачка, Француска и Италија поздрављају предлоге Европске комисије као важан корак ка равноправним условима за тржишну утакмици у Европи“, наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство економије, а преноси агенција Ројтерс.

Званични Берлин је, према речима немачке министарке за економију Бригите Циприес, веома заинтересован за стране инвестиције када се оне одвијају по тржишним условима.

„Али морамо да спречимо друге државе да искоришћавају нашу отвореност како би прогурале интересе сопствене индустријске политике“,  додала је Циприес.

Јункер је у свом годишњем обраћању посланицима у Европском парламенту у Стразбуру, рекао да ће затражити и овлашћење за надзор страних аквизиција у стратешким секторима Европе, због забринутости у вези са инвестицијама из Кине.

„Јункерови предлози осигуравају праведну конкуренцију у ЕУ и нуде бољу заштиту од аквизиција компанија које нису у складу са тржишним прописима. У будућности, земље чланице ће имати овлашћење да интервенишу у случајевима државно-контролисаних директних инвестиција у европским компанијама“ , истакла је Циприес.

Ројтерс/ Дневник

Коментари: