Истраживања показују: исламисти инфилтрирани у све поре француског друштва. Чак 20.000 особа означено као потенцијално опасно

Најновији подаци показују да у Француској има укупно чак 20.000 особа са досијеом «С», које су убележене у полицијску картотеку као потенцијално опасне због исламске радикализације. Неки од оних којих су извршили терористичке нападе на тлу ове земље већ су се налазили на овој листи.

Француске власти покушавају да уђу у траг онима који раде на безбедносно осетљивим местима као што су војска, полиција, затворске службе или аеродроми.

Међу 125.000 жандарма примећено је десетак пријављених случајева радикализације. Има и жена које су се са својм мужевима спремале да оду у Сирију, због чега су удаљене из службе. Од 27.000 затворских чувара, њих тридесетак такође је сумњиво, између осталог и због тога што, на пример, из верских разлога одбијају да се рукују са својим колегиницама.

Аеродроми су, такође, веома осетљиво место, а последњих година забележено је десетине случајева међу 85.000 запослених одузимања беџева који су им омогућавали да приступе осетљивим зонама, због исламске радикализације. Неки од њих су добили и отказе. Четрдесетак случајева је примећено и у француском градском саобраћајном предузећу које има 45.000 запослених, подсећа «Фигаро».

Приликом запошљавања, будући полицајци, жандарми, војници и сви који раде на осетљивим местима подлежу контроли, али министар унутрашњих послова Жерар Колом је у интервјуу «Паризјену» поручио да сада жели да се њихово понашање прати током читаве каријере. То је ушло у нови предлог антитерористичког закона о коме тренутно расправљају француски посланици.

СПРЕЧЕНО 12 ЗАВЕРА

У Француској је од почетка године спречено 12 терористичких завера, саопштио је министар унутрашњих послова Жерар Колом. Међу случајевима који нису објављени је и планирани напад, спречен у мају, на једну школу за пилоте у граду Салон де Прованс. Још једна завера која је осујећена у јануару је био напад на «касарну, полицијску станицу или супермаркет са узимањем талаца», навео је Колом.

Новости

Тагови: ; ;