Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов је у телефонском разговору обавестио врховног команданта снага НАТО-а Кертиса Скапаротија о почетку војне вежбе „Запад 2017“, истичући њен одбрамбени карактер, саопштило је Министарство одбране Русије.

Телефонски разговор одржан је на иницијативу НАТО-а.

„Начелник Генералштаба Оружаних снага Русије обавестио је генерала Скапаротија о почетку заједничке стратешке вежбе „Запад 2017“, наглашавајући пажњу саговорника на планирану и одбрамбену природу вежбе“, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је „догађај био логичан наставак недавног састанка генерала Валерија Герасимова са председавајућим Војног комитета НАТО-а генерал-пуковником Петером Павелом“.

Герасимов и Скапароти су се договорили о наставку оваквих контаката у будућности.

Заједничке стратешке војне вежбе „Запад 2017“ оружаних снага Русије и Белорусије одржавају се од 14. до 20. септембра на територији Белорусије, као и на три руска полигона. Према подацима Министарства одбране Русије у њима ће учествовати до 12,7 хиљада војника. Један број држава НАТО-а, као и украјинске власти раније су изразиле забринутост због предстојећих војних вежби.

Москва и Минск су, иначе, у више наврата саопштили да заједничке војне вежбе не представљају претњу по било коју државу и да су оне по својој природи одбрамбеног карактера.

 

 

СПУТНИК

Тагови: ; ; ;