«Касперски Лаб», руска мултинационална компанија за сајбер-безбедност и антивирусе, изразила је уверење да ће «даље истраге показати да су све оптужбе везане за његове наводне везе са руским државним агенцијама неосноване».

Одговор компаније је дошао након што је америчко Министарство за државну безбедност наложило свим владиним агенцијама да «развију планове за уклањање свих «Касперски» производа из својих информационих система».

«Компанија ће наставити да ради заједно са америчким Министарством за државну безбедност јер је сигурно да ће додатне истраге доказати да су све оптужбе које су против компаније подигнуте, без основа», наводи се у саопштењу компаније.

Компанија је још једном нагласила да нема везе са било којом државом у свету и да је «дубоко разочарана» одлуком власти САД. Компанија је додала да је спремна да пружи све потребне информације како би доказала да је ова одлука погрешна.

Раније у среду, САД су издале обавезујућу оперативну директиву којом се позивају све америчке службе и агенције да «идентификују и израде детаљне планове за уклањање, обустављање постојеће и будуће употребе производа» комапаније «Касперски Лаб» у року од 90 дана.

Безбедносне агенције САД су објасниле своју одлуку због «ризика сигурности информација кориштењем Касперски производа на федералним информационим системима», саопштивши да би «руска влада могла искористити приступ који обезбеђује Касперски», чиме би се «угрозила национална безбедност САД».

Међутим, нису пружени никакви докази који би подржали ове тврдње. Уместо тога, саопштено је да се даје «Касперски Лабу» да «ублажи» оптужбе подношењем писаног одговора.

РТ/Восток

Тагови: ; ; ;