Министар одбране Литваније о „Западу-2017“: заплашен је више него што то захтева ситуација

Литвански министар одбране Рајмундас Кароблис рекао је у интервјуу за радио станицу LRT, да су због белоруско-руске вежбе „Запад-2017“ становници земље „више застрашени него што то захтева ситуација“, иако је у стварности претња минимална.

Министар одбране Литваније о "Западу-2017": заплашен је више него што то захтева ситуација

Стратешке руско-белоруске вежбе „Запад-2017“ почињу у четвртак, а биће одржане на територији Белорусије и на три полигона у Русији. Москва и Минск, као одговор на забринутости западних земаља, подсетили су на планиране маневре и чињеницу да су позвали иностране посматраче да учествују у вежби. Заменик министра одбране Руске Федерације, генерал-потпуковник Александар Фомин, раније је рекао да су вежбе чисто дефанзивне природе, да ће бити вежбана борба против терориста који добијају подршку из иностранства. Он је такође рекао да нема никакве везе са стварношћу верзија да се на ввежбама припрема „план за окупацију“ Литваније.

„Чини се да смо застрашени више него што то захтева ситуација“, рекао је Кароблис у четвртак.

Нагласио је да је претња Литванији од вежби минимална. „Наше службе функционишу, стручњаци знају како да управљају ситуацијом, надамо се да ће маневрићи проћи тихо“, – закључио је он.

Маневри ће се одржати у две фазе и трајаће ће до 20. септембра. У њима ће учествовати до 12.700 војника: око 7.200 из белоруских оружаних снага и око 5.500 од руских снага, од којих ће бити око 3.000 у Белорусији. У вежбе је укључено око 70 авиона и хеликоптера, до 680 јединица борбене технике, укључујући око 250 тенкова, до 200 оруђа, вишецевних ракетних система и минобацача, као и десет бродова.

На самиту НАТО-а у Варшави 2016. године, савез је одлучио да распореди мултинационалне батаљоне засноване на ротацији у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској на захтев ових земаља. У исто време, одлучено је да ће Немачка представљати базу контингента батаљона стационираног у Литванији. Од 2017. до 2018. године у НАТО батаљону у Литванији ће служити више од 1.2 хиљаде војника. Поред тога, од 1. септембра мисију ваздушне полиције НАТО-а у балтичким државама врши седам ловаца америчког ваздухопловства F-15 Eagle из ваздушне базе у литванском граду Шиаулиаи.

Министар одбране Литваније о "Западу-2017": заплашен је више него што то захтева ситуација

РИА Новости

Коментари: