Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић са сарадницима присуствовали су извођењу вишедневне Мултинационалне командно-штабне вежбе Војске Србије и Националне гарде Охаја „Сајбер Тесла 2017“ у касарни „Војвода Радомир Путник“ Центра за обуку везе и информатике у Горњем Милановцу. Поред њих, вежби је присуствовала и председница Одбора за одбрану и безбедност Народне скупштине Србије Марија Обрадовић.

 

На вежби, поред припадника Министарства одбране, Војске Србије и Националне гарде Охаја учествују и представници државних органа Републике Србије који имају надлежности у области информационе безбедности.

 

Наглашавајући да се свет мења и то на горе, министар одбране Александар Вулин је рекао да свет постаје све опасније место, што је видљиво и у свакодневном животу.

«Све више се суочавамо са опасностима о којима до јуче нисмо знали готово ништа. Сајбер безбедност код нас је тема која није довољно развијена, није довољно заступљена, а за њу сви имамо одговорност. То је за нас потпуно нови изазов. Посебно се захваљујем представницима Националне гарде Охаја на дугогодишњој сарадњи и на искреној жељи и пожртвовању да нам пренесу знање и технологију, све оно што нам је потребно да бисмо ефикасно сачували своју земљу и свакодневни живот. Земља која није у стању да контролише свој информатички простор није суверена, није слободна. Земља којој неко други контролише информатички простор је земља која не може сама да доноси одлуке и која не може да обезбеди свакодневни живот својим грађанима. Србија то никада није ни била. Србија је суверена и слободна земља и таква мора и да остане. Ово је за нас потпуно ново поље. Поље које није регулисано ни законима, поље о коме не знамо довољно, али и поље у коме хоћемо да радимо и у коме се интензивно припремамо. Овакве вежбе нам много значе и у односу на прошлогодишњу, резултати су за 30 одсто бољи. Сваке године ће бити још бољи јер ми добијамо обучене и квалитетне људе који ће своје знање примењивати и преносити даље. Зато је ова вежба од великог значаја за нас, она показује и значај Војске Србије у свакодневном животу. Овде су, поред осталих, представници МУП, БИА, дакле читав систем безбедности који мора да брине како да нас заштити,»- рекао је министар Вулин.

Истичући да није први пут да народни посланици присуствују вежбама Војске Србије, председница скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Марија Обрадовић рекла је да се и овом приликом уверила да Министарство одбране и Војска Србије посебну пажњу поклањају сајбер безбедности.

 

«Кад је реч о законској регулативи, није било довољно слуха и пажње за то у ранијем периоду. То јесте најважнија порука коју ћу понети са ове вежбе. Неопходно је да Народна скупштина Републике Србије све интензивније ради на усвајању новог законског оквира и на ревидирању већ постојећег. Врло је важно да постојећи законски оквир поштујемо што је могуће више и боље, јер је заштита информационог система државе све значајнија»-рекла је Марија Обрадовић.

 

 

Захваљујући се министру Вулину и начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Диковићу на изванредном дочеку, бригадни генерал Тод Одет из Националне гарде Охаја рекао је да припадници Војске Србије из године у годину постижу све боље резултате на вежбама на којима заједно учествују.

 

 

«Ово је осми пут да долазим у Србију. Односи између две војске су све срдачнији и све бољи. Ми подједнако учимо од Војске Србије као што и ви учите од нас. Заиста нам је задовољство да сарађујемо у овим активностима,»- рекао је генерал Одет.

 

 

Говорећи о реализацији и ефектима вежбе, пуковник Влатко Курај, начелник Управе за телекомуникације и информатику ГШ ВС је рекао:

 

«Ово је други пут за редом да са припадницима Националне гарде из Охаја реализујемо вежбу у области сајбер безбедности у којој поред припадника Министарства одбране и Војске Србије учествују и представници цивилних установа обавезних законом о информационој безбедности да унапређују способности у оквиру сајбер безбедности и сајбер одбране. Прошлогодишња вежба унапредила је наше способности у познавању и коришћењу информационих технологија, процедура и поступака и указала на неопходност учешћа и других структура, с обзиром на комплексност напада из сајбер простора. Ове године унапредили смо планирање и реализацију вежбе и постигли за 30 одсто боље резлтате од прошлогодишњих. Учили смо од најбољих, од оних који у области заштите информационог система имају значајно веће и богатије искуство. Учешће представника цивилних установа показало се веома корисним за ефикасну одбрану информационог система државе, посебно након исказаног њиховог веома великог интересовања за процедуре и поступке Војске Србије у обезбеђењу информационог система и сајбер простора»- рекао је пуковник Влатко Курај.

 

 

Министарство одбране Србије

Тагови: ;