Неколико наоружаних нападача силом је ушло у канцеларију Високог комесаријата УН за људска права у Бурундију, јавили су данас званичници те организације.

Упад се догодио недељу дана после објаве новог УН извештаја у коме се описују злочини против човечности у тој источноафричкој земљи када су наведена и имена припадника безбедносних снага као наводних починилаца.

«Група наоружаних људи ушла је у наше канцеларије у сред ноћи, око 2.30 сата», рекао је портпарол Канцеларије УН за људска права у Женеви.

Он је додао да је врло брзо подигнута узбуна и да су они отишли а да нико није повређен. Он је додао да је отворена истрага око тог инцидента. Он је рекао да се не зна идентитет особа које су упале нити о чему се ради. Шест наоружаних људи застрашивало је чуваре пре него што су упали у просторије, рекао је један од запослених у канцеларији у Бурундију.

Полиција у Бурундију навела је да нико није пријавио тај инцидент.

У извештају комисије УН објављеном прошле недеље наведено је да се злочини против човечности, укључујући убијања и сексуално насиље, чине у Бурундију у јеку политичких немира.

УН је затражило од Међународног кривичног суда да што пре отвори истрагу.

Међу наводним починиоцима су званичници Националне обавештајне службе и полиције, војни званичници и чланови подмлатка владајуће странке познати као Имбонеракуре, произилази из извештаја који је заснован на интервјуима са више од 500 очевидаца.

 Бета

Тагови: ; ;