Пентагон је купио оружје за сиријске побуњенике из Казахстана, Грузије и Украјине.

Ово се наводи у истрази Центра за истрагу корупције и организованог криминала (OCCRP) и Балканске асоцијације новинара за истраживање (BIRN).

«Пентагон је ангажовао читаву армију извођача и подизвођача — од богатих војно-индустријских компанија до фирми повезаних са организованим криминалом. Уз њихову помоћ, послао је сиријским побуњеницима, већ дуго у рату са «Исламском државом» (ИД), оружје и опрему совјетског типа у вредности од 2,2 милијарде долара «, — истиче се у истрази.

Како су појаснили новинари, Балкански и источно Европски произвођачи оружја, који већ раде у пуном капацитету за снабдевање сиријског рата, нису у стању да испуне тај захтев. Стога се, Министарство одбране САД обратило другим добављачима из Казахстана, Грузије и Украјине, снизивши захтеве о производним стандардима.

Ланац снабдевања оружјем је реализован одвојено од већ затвореног програма ЦИА за наоружавање побуњеника у борби против сиријског председника Башара Асада.

Према истраживању, Пентагон купује оружје путем два канала: преко Специјалне оперативне команде (SOCOM), која управља специјалним операцијама у свим видовима америчких оружаних снага, и преко Picatinny Arsenal-а, војне организације за истраживање и производњу у држави Њу Џерси.

Оружје се транспортује из Европе у Турску, Јордан и Кувајт, како по мору, тако ваздушним путем. Затим, користећи авионе или камионе распоређује се између америчких савезника у северној и јужној Сирији.

Према подацима хиљада докумената о набавци, које су анализирали новинари BIRN и OCCRP, до маја 2017. (по новијим подацима,) SOCOM купљено је, из Авганистана, Бугарске, Босне и Херцеговине, Чешке, Казахстана, Пољске, Румуније, Србије и Украјине, оружја и муниције за укупно 238,5 милиона долара.

У принципу, према истраживачима, на своје сиријске савезнике, Пентагон планира да потроши 2,2 милијарди $.

Украинская Правда

Тагови: ; ;