Тренутно се на захтев Министарства обране Русије развија нова борбена опрема која ће бити представљена до краја 2017. године.

Радни назив нове војне униформе је „Ратник-3“.

„Одлучили смо да искористимо идеју Лего играчака“, рекао је Олег Фаустов, главни конструктор Централног научно-истраживачког института прецизне механике.

„У било ком тренутку ћете моћи да додате основној униформи ствари потребне одређеном роду војске или јединици. Створили смо униформу у којој ће војницима бити удобно да извршавају борбене задатке.»

Основној униформи се може додати око 60 до 70 елемената, а сваки војник може додати потребне компоненте оружја и уређаје.

Савршено оружје

Дмитриј Семизоров, директор Централног научно-истраживачког института прецизне механике је изјавио да ће војска почети да користи нову опрему кроз 15 година.

„Комплет ће се вероватно састојати од кациге са уграђеним нишаном, униформе, система за оријентацију и комуникацију, побољшаних елемената за балистичку заштиту, обуће, спремника оружја и муниције, и егзоскелета“, објаснио је Семизоров.

Семизоров је рекао да је свака нова генерација „Ратника“ лакша од претходне, да има бољу технологију и нове функције. Егзоскелет је посебан костур који помаже војницима да се крећу брже и може издржати до 100 килограма.

Дизајнери предлажу две врсте егзоскелета и обе верзије су већ прошле почетна испитивања. Егзоскелет прима сигнал тела, а затим реагује учвршћивањем или опуштањем.

Још једна новина је уграђени у кацигу систем откривања пријатеља и непријатеља.

Будућност је близу

Кацига ће такође бити опремљена системом за процену физиолошког стања војника, док ће униформа моћи да се прилагоди климатским условима.

„Униформа је погодна за температуре у распону од -50 до +50 степени Целзијуса», рекао је Фаустов.

„Постоји летња, прелазна и зимска верзија. Предстоји нам да направимо систем који ће анализирати стање војника, а затим га по потреби угрејати или охладити. За сада се посебна пажња посвећује зрачењу, хемијској и бактериолошкој заштити и заштити од електромагнетског зрачења.“

Рад на униформи руског војника будућности је почео крајем седамдесетих — почетком осамдесетих година, а прва униформа „Ратник“ је тестирана 2012. године.

Глас Москве

Тагови: ; ;