Робот у људском обличју по имену Ју Ми дириговао је у уторак увече филхармонијском оркестру на концерту италијанског тенора Андрее Бочелија у Театру Верди у Пизи, показујући изузетну гипкост покрета.

То је било прво појављивање овог робота са две руке који је дизајнирала швајцарска компанија АББ, а поводом обележавања Првог међународног фестивала роботике у том граду у Тоскани, преноси данас Ројтерс.

Робот је дириговао оркестру при извођењу 18 музичких дела, укључујући чувену арију «La Dona e mobile» из Вердијеве опере «Риголето», а када је подигао диригентску палицу није показао ни најмањи знак нервозе, наводи британска агенција.

«Ју Ми има висок ниво покрета и флуидности у покретима, као и невероватно изнијансиране изразе», рекао је листу «Ил Фато квотидијано» Андреа Коломбани, редовни диригент оркестра «Лука» који је синоћ наступио у Пизи.

Како је Коломбани оценио, «то је изванредан корак напред с обзиром на иначе круте покрете какви су се код робота могли видети до сада».

Ју Ми, чије је име изведено од фразе «you and me» (ти и ја), све покрете је учио од Коломбанија, који му је придржавао руке на пробама како би компјутер могао да меморише исправне покрете.

Робот не може да импровизује и било каква неочекивана промена темпа музичара била би погубна.

Дневник

Тагови: ; ; ;