Ово је први пут да се МиГ-29 појављује у склопу руске ваздушне операције у Сирији.

Иначе, основу руских ваздухопловних снага чине јуришници Су-25, као и фронтовски бомбардери Су-24 и Су-34. Ову групу бомбардера ловачки обезбеђују апарати Су-30СМ и Су-35.

Појава једне од најнапреднијих верзија чувене фамилије авиона МиГ-29 највероватније је узрокована жељом руског војног врха да га испроба у реалним, борбеним условима.

На основу нагомиланог борбеног искуства, већ су предузете извесне техничке мере и поступци модификације постојеће борбене технике у циљу подизања њихових укупних борбених могућности.

Да подсетимо, МиГ-29СМТ представља модернизовану верзију МиГ-29СМ.

У односу на СМ верзију, побољшана му је авионика и повећан простор за гориво, које се налази у карактеристичној „грби“ иза кабине пилота. Овим техничким захватима авион има значајно већи оперативни борбени радијус, а применом савременије технологије на погонској групи и осталим компонентама авиона, смањена је цена његовог техничког одржавања.

Такође, побољшани радарско-електронски комплекс му омогућава употребу читаве палете „паметних“ бомби и ракета класе ваздух-земља. ВКС поседује у овом тренутку око 30 авиона овог типа, који се налазе углавном у саставу ваздухопловног 14. гардијског ловачког пука са базом у граду Курск.

Глас Москве

Тагови: ; ; ; ;